Ingredienti:
250 g di ricotta di “fuscella” ( tipica ricotta campana fresca )
parmigiano
pepe bianco
noce moscata
1 kg di pomodorini del piennolo
aglio
basilico
mollica di pane
rosmarino
peperoncino
Procedimento:
Lavorare la ricotta con una spatola aggiungendo 1 cucchiaio di parmigiano, un pizzico di pepe bianco ed uno di noce moscata, sale e basilico tritato.Soffriggere uno spicchio d’aglio in camicia. Poi aggiungere pomodorini tagliati a spicchi, il peperoncino e cuocere per 5 minuti, con il mixer emulsionare il tutto aggiungendo del basilico fresco. In una padella calda con fondo antiaderente abbrustolire la mollica di pane tagliata a quadratini con un filo d’olio e del rosmarino in polvere.Con l’aiuto di una sac de pôche mettere la ricotta sul fondo di un bicchierino e colare sopra la passata di pomodoro, completare il piatto con la mollica di pane croccante e una fogliolina di basilico fresco.
Ricetta dello chef Carmine Mazza,Il Poeta Vesuviano raccolta da Karen Phillips.
English Version
had this appetizer last weekend at a lunch at Cantina del Vesuvio. What a surprise to see that my friend, Chef Carmine Mazza (Il Poeta Vesuviano) was the guest chef for the day. Paired with a Lacryma di Christi Bianco 2009, a view of the vineyards and Vesuvius, who could ask for anything more?
Except the recipe…
250 g ricotta “fuscella” (fresh ricotta typical of the area)
parmigiano cheese
white pepper
nutmeg
1 kg piennolo tomatoes
garlic
basil
breadcrumbs
rosemary
hot red pepper flakes
Mix the ricotta with a spatula, adding 1 tablespoon of parmgiano, a pinch of white pepper, a pinch of nutmeg, salt and chopped basil.
Sauté a clove of garlic in a pan, add the tomatoes (cut into wedges), and the red pepper flakes. Cook for 5 minutes. Mix everything in a food processor along with fresh basil.
In a hot frying pan, toast the bread ( that has been cut into cubes) with a little olive oil and rosemary.
With the help of a pastry bag, put the ricotta mixture on the bottom of a small glass then pour the tomato sauce on top. Complete the dish with the toasted bread crumbs and a fresh basil leaf.
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